در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ، سیاستمداران برجسته جهان همگی به شکست جهان تک قطبی بر اساس «قدرت مطلق آمریکا» اعتراف و تاکید کردند واقعیات کنونی جهان نیازمند تغییرات اساسی در برخوردهاست.
کد خبر: ۳۸۱۸۰۳
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۹ 21 February 2017

به گزارش تابناک : سایت خبری-تحلیلی «لنتا.رو » روسیه در تحلیلی نوشته است: کنفرانس امنیتی مونیخ که هر سال بانفوذترین سیاستمداران جهانی را در نشست گردهم جمع می کند، در سال جاری از یک جنبه بسیار خاص و مورد توجه قرار داشت: حتی خود برگزارکنندگان آن اعتراف کردند که نظم جهانی کنونی نیازمند تغییر است: غرب در  تناقضات مختلف فرو رفته و واقعیات موجود جهان به تغییر اساسی در برخورد نیازمند است. سیاستمداران سنگین وزن جهانی تلاش کردند تا واقعیات جهان اطراف خود را بهتر درک کنند و قوانین تازه ای برای بازی ایجاد کنند.

"ولفگانگ ایشینگر" رئیس کنفرانس مونیخ قبل از آغاز این نشست در مصاحبه ای گفته بود: «متاسفانه آمریکا دیگر نقش نمادین رهبری سیاسی و اخلاقی برای جهان غرب را از دست داده است. روی کار آمدن دونالد ترامپ به منزله پایان غرب با رهبری آمریکاست و اکنون وظیفه اروپا آن است که این شکست را جبران کند.»

به گفته این دیپلمات آلمانی، وی در طول 40 سال تجربه خود در عرصه سیاسی، تاکنون بی ثباتی در جهان را تا این اندازه ندیده بود. وی توضیح داد: «تا به امروز سیاست خارجی و حل و فصل مسائل امنیتی نسبتا قابل پیش بینی بوده و قواعد مشخصی برای آنها وجود داشت. ولی اکنون ما با اوضاع کاملا غیرقابل پیش بینی متعددی روبرو بوده و اوضاع جهانی بطور منحصر به فردی خطرناک شده است.»

سازماندهندگان کنفرانس مونیخ برای آغاز به کار این نشست گزارش 90 صفحه ای تهیه کرده بودند که در آن به بحرانهای عمیق نظم جهانی و جهان دموکراتیک اشاره شده و جزییات تمایلات منفی که در جهان امروز دیده می شود بطور مفصل تشریح شده بود.

بر اساس اعتراف این گزارش، مشکلات اصلی این است که ضعف غرب در زمانی که بیش از هر وقت دیگر نیاز به قدرت و حدت نظر وجود دارد. تا زمان یکه سیاستمداران اروپایی در جدال با یکدیگر و با دولت دونالد ترامپ هستند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا در داخل با مشکل ادامه حملات تروریستی مواجه بوده، جناحهای پوپولیست راست گرا در حال با نفوذتر شدن و دولتهای مستبد ( از جمله روسیه و چین) از قدرت بیشتری برخوردار می شوند.  و نتیجه این اوضاع آن می شود که در شرایط ناارام کنونی هیچکس نمی تواند سیاست قاطعی را اجرا کرده و از ارزشهای مرسوم غربی دفاع کند.  این در حالی است که اوضاع بسرعت در حال تغییر است و به دلیل وجود «اخبار جعلی» ارتباط مردم با واقعیات در حال قطع شدن است.

نظم کنونی جهانی دیگر قابل کارآمد نیست

قابل توجه است که تازه در سال 2017 سازمان دهندگان کنفرانس مونیخ به این نتیجه رسیده اند که لازم است تا آنچه را سالها به آن اعتقاد داشتند، دور بریزند. در حالیکه "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه 10 سال قبل در همین صحن بود که «سخنرانی معروف مونیخ» خود را ایراد کرد و گفت: «برای جهان امروز دیگر مدل تک قطبی قابل قبول نبوده و حتی غیرممکن است.»

در غرب این سخنان پوتین را اعلام جنگ سرد جدید نامیده بودند، در حالیکه به اعتراف خود سیاستمداران غربی، در طول این سالها رئیس جمهوری روسیه بیش از خود رهبران غربی برای جلوگیری از جنگ سرد مجدد تلاش کرد.  ولی با گذشت ده سال از آن زمان، اکنون مشخص شد که پوتین حق داشته و «دوره نظم جهانی تک قطبی»، یعنی برتری مطلق آمریکا در عرصه بین المللی، دیگر به تاریخ سپرده شده است.

روسیه توانست ثابت کند که می توان سیاست مستقل و بر اساس منافع خود را به اجرا گذاشت. اکنون کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بحران عمیقی قرار گرفته اند و در آمریکا فردی به قدرت رسیده است که فکر می کند حل و فصل مشکلات داخلی به مراتب مهمتر از آن است که مدل دموکراسی آمریکایی در جهان توسعه پیدا کند.

تلاش برای نجات روابط از هم گسیخته

به نظر می رسد که سیاستمداران غربی پیش بینهای غم انگیز سازماندهندگان کنفرانس مونیخ را بسیار جدی گرفتند. . "جیمز متیس" وزیر دفاع و "مایک پنس" معاون جدید رئیس جمهوری آمریکا سعی کردند تا به مقامات اروپایی اطمینان بدهند. سخنرانی پنس در این کنفرانس، یکی از جالب ترین سخنرانیها بود. او تاکید کرد که آمریکا پشت شرکای خود در ناتو ایستاده و آمریکا و اروپا سالهای سال است که با همکاریهای امنیتی بهم وابسته شده اند و یادآور شد که ایالات متحده دقیقا مانند صد سال قبل در خط اول جبهه جنگ ایستاده است.

متیس هم به نوبه خویش به اروپایی ها اطمینان داد که ناتو آنها را رها نکرده، ولی کشورهای اروپایی هم باید هزینه بیشتری برای امنیت خویش بپردازند.

هیچکس هم پنهان نکرد که چرا غرب باید هزینه بیشتری برای تقویت ارتش بپردازد و چه کسی آرامش خواب آنها را از بین برده است. تمام این نگرانیها بخاطر روسیه است.

رئیس پنتاگون یک روز قبل از عزیمت به مونیخ گفته بود که همکاری نظامی آمریکا با روسیه غیرممکن است و "مایکل فلون" وزیر دفاع انگلیس هم «تجاوزات نظامی روسیه، تبلیغات ضداطلاعاتی، حمله به دموکراسی و دخالت در انتخابات دیگر کشورها» را سیاست موفقیت آمیز مسکو ارزیابی کرده بود.

"ینس استولتنبرگ" دبیرکل ناتو هم با وجود دیدار و مذاکره با "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه، در پایان به خبرنگاران گفت: «روسیه و پیمان ناتو درک متفاوتی از دلایل و عواقب بحران در اوکراین دارند».

این در حالی است که به عقیده "فئودور لوکیانوف" مدیر برنامه ای باشگاه «والدای»، این لفاظی های تند و شدیدالحن به معنای آن نیست که اردوگاه غرب با یکدیگر متحد هستند. وی در گفتگو با خبرنگار «لنتا.رو» گفت: «آمریکا خواستار آن است که تا جای ممکن سهم اروپا در تامین مالی ناتو افزایش پیدا کند. کشورهای اروپایی با این مسئله مشکلی ندارند، ولی تلاش می کنند تا زمان بیشتری برای این کار خریداری کرده و همچنین تا جای ممکن از میزان این سهمیه بکاهند. این رویارویی بین آمریکا و اروپا همچنان بدون راه حل مشخصی ادامه دارد.»

نکته دومی که این کارشناس برجسته به آن اشاره کرده، «شکاف در میان کشورهای اروپایی» است. وی می گوید، بحثها پیرامون ضرورت استقلال کشورهای عضو اتحادیه اروپا همیشه مطرح بوده، ولی اکنون این ضرورت بیش از اندازه قوت گرفته است. و در این راستا تلاش برای تقویت «همبستگی» از جمله در روابطه با روسیه، دیگر مانند گذشته نبوده و دچار «تزلزل» شده است. در جایی که یکی از آنها، تهدید احساس می کند، دیگری امکانات می بیند.

در این بین بر اساس سخنان "وان لی" وزیر امور خارجه چین در کنفرانس مونیخ، دقیقا این روابط روسیه و چین است که بدون تاثیرگرفتن از شرایط خارجی، پایه و اساس ثبات بین المللی قرار گرفته است و برخلاف آنچه در غرب دیده می شود، مقامات مسکو و پکن، نه تنها از یکدیگر دور نشده اند، بلکه تقویت روابط دوجانبه را در دستور کار خود قرار داده اند.  



منبع : تسنیم

برچسب ها: تابناک ، استان ها ، مونیخ
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار