کد خبر: ۷۶۹۳۰۰
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۸ 05 August 2019

 ثبت جنگل‌های هیرکانی در فهرست میراث جهانی یونسکو که از مدت‌ها پیش مورد توجه دولت ایران بوده است به یکی از اولویت‌های دولت تدبیر و امید تبدیل شد. ۱۴ تیرماه بود که جنگل‌های هیرکانی شمال کشور پس از یک دهه دوندگی به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.

جنگل‌های هیرکانی پس از کویر لوت به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی کشور در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی که در باکو مرکز کشور آذربایجان برگزار شد، با اکثریت آرا در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.

مطلب پیشنهادی

مژده به پاستیل دوستان!(هاریبو با 30 درصد تخفیف)!

جنگل‌های هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان، در گستره‌ای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. البته لازم به ذکر است که بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی در کشور آذربایجان قرار دارد.

استان مازندران دارای بیش از یک میلیون هکتار عرصه جنگلی است که معادل ۵۳ درصد کل جنگل‌های شمال کشور می‌باشد، در حالی که ۲ استان دیگر گلستان و گیلان فقط ۴۷ درصد از وسعت جنگلی شمال کشور را در اختیار دارند. این نسبت در ثبت جنگل‌های هیرکانی نیز حفظ شده است به طوری که از ۱۲ لکه جغرافیایی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو ۶ لکه مربوط به مازندران است.

هر چند حدود ۷۰ هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی به ثبت جهانی رسیده که سهم مازندران ۴۷ هزار هکتار است، اما آنچه بیش از همه جالب توجه می باشد این است که تنها نزدیک به ۵ درصد از پهنه یک میلیون هکتاری مازندران موفق به ثبت جهانی شد، در حالی که بخت جهانی شدن با ۹۵ درصد باقی مانده جنگل های استان یاری نبود.

میزانی که رقمی بزرگ اما گویی به چشم نیامده است. البته در این خصوص متولیان مربوطه نظراتی را ارائه دادند که در پایین ذکر می شود.

آینده نگری و توسعه مانع معرفی باقی جنگل‌های مازندران

مدیر استانی ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: اینکه ۶ لکه یا سایت جنگلی از مازندران نماینده ثبت جهانی استان در یونسکو بود، به دلیل تهیه نقشه جامع از سوی ما و میراث فرهنگی است که از سال ۱۳۸۰ این ۶ لکه را معرفی کرده ایم.  

محمد عموزاد اظهار داشت : ملاحظات مربوط به توسعه استان و آینده نگری بخش اصلی عدم معرفی دیگر مناطق استان است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از جنگل های استان چندین دهه قرنطینه شده و بیش از پارامترهای یونسکو از انها مراقبت می شود، افزود : اما به دلیل مشخص نبودن نقشه بلندمدت توسعه استان، نمی توان تمام جنگل های مازندران را ثبت جهانی کرد و هیچ تغییری در آنها نداد.

مدیر استانی ثبت جهانی جنگل های هیرکانی مازندران با تاکید بر اینکه هدف ما دست اندازی و ازادی عمل در برخورد با جنگل ها و منابع طبیعی نیست، افزود: جنگل های مازندران تا به اینجا نیز به اندازه کافی آسیب دیده اند و بیش تر از این تحمل نخواهند کرد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار